torstai 2. kesäkuuta 2011

A-Z esikoulun ja orpokodin kummilapsiprojekti !

A-Z esikoulu toimii Ugandassa Branches of Life International(BOLI)nimisellä orpokodilla. Olin siellä vapaaehtoisena ja toisen suomalaisen vapaaehtoisen(Mikon) kanssa oltiin mukana tän koulun alullepanossa. Tulevaisuudessa orpokodin johtajalla Charlesilla on unelma kasvattaa koulua isommaksi ja siirtää orpokoti kokonaan isompiin tiloihin vähän kaupungin ulkopuolelle missä maata on saatavilla. Jolloin koululla olis myös laajentumismahdollisuudet ainakin ala-asteeksi saakka.
Orpokodin lapset harrastavat mm. tanssia ja jalkapalloa. Opetin lapsille breakin, hiphopin ja muiden street-tanssien perusteita. Nyt orpokodilla käy viikottain Breakdance Project Ugandan jäsen Mark Kaweesi opettamassa ja inspiroimassa lapsia lisää. Mark oli itse haljeta innosta kun näki muksut tanssimassa ekan kerran. Mikko taas valmensi poikia futiksessa. Nyt orpokodin joukkueella on oma ugandalainen valmentaja, ja pelaajat on varustettu Suomesta lähetetyillä vanhoilla nappiksilla ja iskän tuomilla tampereen poikien pelipaidoilla. Kehitystä siis tapahtuu nyt ugandalaisten omin voimin, mikä on mieletön juttu!
Perustettiin Mikon kanssa Kummilapsiprojekti nimenomaan orpokodilla asuville tai orpokodilta ravinnon ja tuen saaville esikoulun oppilaille. Kun jokaisella orpokodilta tulevalla oppilaalla on kummi aletaan etsiä kummeja myös ulkopuolelta tuleville koulun oppilaille ja muille orpokodin lapsille/nuorille jotka käy eri kouluissa. Nyt kyseessä on siis kaikkein pienimmät muksut.
Avustusmäärä on sinällään vapaaehtoinen, mutta 20e kuussa eli kun se lähetetään joka toinen kuukausi 40e, on täysin riittävä kattamaan kummilapsen koulumaksut ja muut kouluun liittyvät kulut. Jos olisit halukas sitoutuun vaikka aina vuoden eteenpäin, se olis hienoa, mutta käytännössä ei haluta pakottaa ketään olemaan mukana jos ei halua, joten oman mahdollisuuden mukaan. Sen tiedän että oli sitoutumisaika kuinka lyhyt tahansa siitä on varmasti hyötyä. Orpokodilla on vain muutamalla lapsella kummi ja tietenkään Charles ei voi taata kaikille lapsille koulumaksuja.
Charles lupasi että voi lähettää esim kahden kuukauden välein tietoa koulusta ja oppilaiden edistymisestä, sekä tietoa mihin rahoja on sijoitettu. Ja aina kun orpokodilla on joku vapaaehtoinen niin voin pyytää lähettää kuvia koulupäivistä ja lasten elämästä muutenkin.
Suunnitelma on lähettää ensimmäiset kummimaksut jo kesäkuun alussa yhdessä eli 40e kesä- ja heinäkuulle, koska lähettämisestä menee aina noin 30euron palvelumaksu. Mutta kummiksi saa liittyä vapaasti koska vain itselle sopii. :) Perustamme Kummilapsiprojektille oman tilin ja tilinumeron ilmoitan piakkoin.

ystävällisin terkuin, Niina ja se Oulun Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti