tiistai 4. tammikuuta 2011

Hymynassuja, matomassuja ja hiphopia yhteiskunnalle!


Huomasin tuossa etta eipa ole tullut paiviteltya blogia kuukauteen, hihe ja anteeksi. Nyt on monta rautaa tulessa ja tyton varpaat karventyvat jos ei pysy kiireen kannoilla! Voin tahan alkuun todeta etta Ugandaan kuuluu viela parempaa kuin mita viimeksi ja naiden kolmen jaljella olevan kuukauden paivat tulee olemaan kultaakin kalliimpia.
Tyoskentelen nyt Branches Of Life nimisella orpokodilla, jossa suomalainen reipas Hanna-neito oli ensimmainen vapaaehtoinen. Alotin orpokodilla joulukuun alussa ja juuri ennen Ruandaan lahtoa suomipoika nimeltaan Mikko pamahti Ugandan mestoille ja tuli samaan orpokotiin lasten riehutettavaksi. Orpokodilla on nelisenkymmenta ilopilleria, joiden kasvoista kuvastuu ilo, onni ja kiitollisuus. Vaikea edes uskoa etta kyseessa on aivan hulluja tapahtumia kokeneita lapsia ilman vanhempia tai ainakaan kasvattajiksi kelpaavia sellaisia. Hellyydenkipeys vaivaa kylla tasan jokaista hymysuuta, mutta riepotelkoon meita miten huvittaa, apinaleikit on aina ollu kivoja. Opetan lapsille breikkia, hiphopia ja mita ikiva lajeja ja Mikko pelaa paivittain futista poikien kanssa. Vietettiin joulu Mikon kanssa orpokodilla, se oli juuri niin aito, lammin ja sydamellinen kuin uskalsin toivoa. Keskiviikkona ostettiin loput lahjat mita ei suomentuliaisista riittanyt ja tehtiin 60 karkinmallista pikkupakettia. Matkalla kotiin tehtiin napparasti ugandalaiset kuusikaupat suoraa keskella liikenneruuhkaa ja itsehan istuimme bodakyydissa. Siina sit painettii kuusi paan paalla takseille. :D Mentiin orpokodille yoksi perjantaina etta ollaan aattoaamuna siella. Lapset ei tainnu nukkua yolla ollenkaan kun tv luukutti raivolla niin etta Niinalla meinasi palaa hermo mutta annoin sitten olla ja nukahdin lopulta hyvien unenlahjojeni ansiosta. Viidelta komppaniassa heratys ja eikun riisipuuroa keittamaan! Valmistukseen meni noin nelja tuntia. Riisipuuron valmistusohje Ugandan tyyliin: Osta tarvikkeet 5 eri kojusta ja lopulta loydat ehka kaiken tarvittavan. Aloita puuron valmistus riiseista, jos kyseessa on iso maara puuroa varaa aikaa noin kaksi tuntia kun nypit riisien joukosta kivet pois tai maksa kymmenkertainen maara puhtaasta riisista. Sytyta tuli. Keita vesi, kunhan ensin muut ruokalajit laitetaan sivuun ja huomataan etta isoja kattiloita ei olekaan tarpeeksi. Laheta joku hakemaan kattila. Kattila saapuu, se pestaan. Vesi kiehumaan Lisaa riisi. Keita vetta, odota sen jaahtymista ja valmista maito jauheesta. Hammenna, lisaa maito pataan, hammenna, hammenna, hammenna....Kanelia, sokeria ja lapset jonoon! Suomimuori jakaa puuroa. ;) Puuron jalkeen kokkailut jatku, iltapaivalla Musa puki joulupukin puvun paalle ja jaattiin lapsille 60 pikkupakettia :) Sitten syotiin, riehuttiin, lohottiin ja nautittiin hyvasta seurasta ja afrikan joulutunnelmasta. Ehdoton lemppari, kuusenkoristeet. Niin, mestoilla oli oikee joulupuu, jota koristi rantapallot, ilmapallon ja muut vappuharpakkeet. :D
      Joulun jalkeen ollaan jalleen paneuduttu paperihelmikoruihin ja koulusuunnitelmiin. Yks paiva lapset aneli etta teen taas maailman parasta riisipuuroo ja koska muuta syotavaa ei sina paivana ollut tein taas ison kulhon jaljelle jaaneista aineksista, nam nam.
     Talla hetkella karsin itse matovatsasta. Kaverit tuli heittaa saiffaa  ja battlaan mun sisaan, kuten ystavani Eddie asian kuvasi. No uudenvuoden viikon tuskailin ja eilen taivuin lopulta laakariin. Sain laakkeet ja elan vielakin, no worries.
      Treenataan BPUn kanssa joka paiva 4-7 tuntia Hiphop for society showhun! Alotettiin viime viikolla. Ringissa laskettiin kolmeen mika jako ryhman kolmeen porukkaan ja tehtiin yhdessa ryhmien kanssa rutiini, ja lopuks esitettiin muille. Seuraavana paivana uudet porukat&uudet rutiinit. Sit alettiin hioo niita puhtaiks, tehda niista showcaseja ja paattaa kuka on missakin. Tanaan treenit oli aika suunnitteluvoittoiset Shown paateemat on vastuuntuntoisuus sosiaalisessa kanssakaymisessa ja onnellisuus. Tanaan mietittiin musiikkeja, alateemoja kullekin rutiinille ja miten niita lahdetaan nivoon yhteen. Jarkattiin myos koe-esiintymiset niille jotka halus kahteen paarooliin. Vastuuntuntoinen henkilo A ja vastuuntunnoton henkilo B. Haha. Ja siihen ymparille muodostetaan tarinaa ja opetusta ym. Shown tarkotuksena on siis esitella hiphop-kulttuuria kansalle ja nayttaa ettei kyse ole huumeista, viinasta ja seksista. BPU on aivan mieleton porukka, oon onnekas etta saan viettaa 6kk tuollaisessa perheessa. Kun jokainen haluaa antaa ennen kun ottaa ja raha ei pyorita toimintaa, niin tulos on vaan mieleton ystavajoukko taynna sydanta ja soulia. Tanaan treenit paatty kiitosrinkiin. Kaikki jotka halus kiittaa jotain henkiloa ringissa tai muualla kavi vuorollaan keskella kertomassa keta haluaa kiittaa ja mista syysta. Kiitin teita, perhetta ja ystavia Suomessa etta rohkaisitte mua lahtemaan matkalle toteuttaan unelmaani, ja lopulta loysin aarteen, jota ei voi rahan arvolla mitata. Ja kiitin BPUn jasenia siita etta ne on avomielin ottanut mut sisaan tanssiperheeseensa.

”DEAR AFRICA YOU HELPED ME WRITE THIS, BY SHOWING ME TO GIVE IS PRICELESS.”
K'naan - Take a Minute (sydan Aino, hih!)













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti